Janne Hedell

1:e vice ordförande i Stadsbyggnadsnämnden
Ordförande i partiföreningen Huskvarna-Lekeryd

Värmländskan är inte särskilt bred, men den finns där som en påminnelse om Jannes rötter och uppväxt. Hockeykarriären tog honom från Värmland till Jönköping 1980 och sedan dess är han kvar. Idag bor han på Rosenlund med sin fru Lena. Sonen och dottern samt fyra barnbarn bor också i stan.

Janne har brunnit för idrott i allmänhet och hockey i synnerhet hela livet. I Värmland spelade han för IFK Munkfors och senare Färjestad. 1980, då han var 21 år gammal, skrev han på för HV71.

“Jag gillade Jönköping direkt. Inte bara för att jag träffade min fru när jag flyttade hit, utan också för att det är en väldigt fin stad med mycket vatten.”

Efter många år i klubben och 400 (!) spelade seriematcher arbetade Janne några år med försäljning inom Husqvarna-gruppen. I mitten av 90-talet var han tillbaka hos HV71 som marknadschef. Under sina 15 år i rollen var han med om en stark utveckling för klubben, med tre SM-guld och bygget samt invigningen av Kinnarps Arena.

“Att arbeta i en elitförening innebär att man jobbar med allt – marknads-, försäljnings- och byggfrågor. Det var rätt intensiva år. Men väldigt roliga och lärorika.”

Sedan 2007 arbetar Janne i det egna bolaget Base AB som är specialiserat inom arenareklam. Utöver det har han sina engagemang för Moderaterna. Janne har röstat på Moderaterna i alla val. Mest för att föräldrarna alltid gjort det, menar han.

“Jag har ju jagat en puck under stora delar av livet. Intresset för politik var betydligt ytligare förr än nu. Min politiska grundinställning är att man ska jobba för att ha det bra. Man ska inte vara en last för samhället. Vi värmlänningar är rätt öppna. Jag säger vad jag tycker! Det är inte alltid populärt, men jag känner mig trygg i min politiska roll.”

Starten för Jannes politiska karriär var 2010 då han fick en förfrågan om han var intresserad av en plats i fritidsnämnden. Han var delaktig under valarbetet och fick därefter chansen att gå in i Stadsbyggnadsnämnden som förste vice ordförande. I rollen deltar han vid bland annat vid fastighetsbesiktningar, Alliansmöten, presidiemöten och nämndmöten. Han tar också emot många samtal från privatpersoner som har frågor om byggärenden. Janne beskriver uppdraget som tidskrävande men ganska fritt.

“Vi gör ett bra jobb med stadsutvecklingen här i Jönköping. Det byggs 700-800 lägenheter per år. Vi har inte lyckats lika bra med att få fram villamark. Den frågan är prioriterad. Det är också eftersatt vad gäller idrottsarenor. Jag har bland annat varit mycket engagerad i frågan om att få till en ny fotbollsarena i stan.”

Följ oss på facebook