Dilba Zandi

Dilba beskriver sig själv som en bokmal. När hon blev nyfiken på politik för några år sedan var det naturligt för henne att vända sig till böckerna för att läsa på om alla partier och om hur det demokratiska systemet fungerar i Sverige. Hon gjorde noggranna anteckningar och funderade över vilket parti som låg närmast hennes värderingar. Frågor som rörde arbetsmarknad och integration var vägledande i valet av Moderaterna. När den politiska tillhörigheten stod klar engagerade hon sig i MUF.

När man träffar Dilba är det svårt att låta bli att fundera över var man själv var i livet vid hennes ålder. Hopplöst efter vad gäller målmedvetenhet och driv, skulle nog de allra flesta konstatera. Dilba föddes 2001 och uppvuxen i Bankeryd. Här bor hon med föräldrar och två yngre syskon. Hon menar att möjligheten att få växa upp i en trygg miljö med stöttande föräldrar har präglat henne. Familjen har alltid haft en nära dialog, men vare sig i hemmet eller kompisgänget har politik varit kärnfrågor.

“När det gäller mitt politiska intresse så kör jag liksom mitt eget race. Jag känner mig bekväm inom politiken.”

Själv går Dilba i gymnasiet, men de flesta partikamraterna är äldre än hon. Det vidgar vyerna att träffa människor i olika åldrar och med olika erfarenhet, menar hon.

Hennes praktikperiod i Riksdagen – då hon bland annat fick möjlighet att delta vid valvakan i senaste presidentvalet på plats i Amerikanska ambassaden – gav henne mersmak för politiska uppdrag.

“När jag var yngre sa jag ofta att jag ska bli statsminister. Det var ju ambitiöst! Idag tänker jag att jag alltid kommer alltid ha politik som ett starkt intresse och drömmen är en plats i Riksdagen. Men jag vill plugga klart först. Just nu siktar jag på att bli affärsjurist.”

Följ oss på facebook