Ung student framför upplyst bro i kvällen

Amanda Higgins

Moderata Studenter Jönköping

24 år gammal har Amanda Higgins hunnit se en hel del av världen. Hon är född i London, flyttade till Skövde som treåring och har pendlat mellan de båda städerna sedan dess. Amanda har också läst ett år i El Paso, Texas under gymnasiet och i våras studerade hon ett halvår i Hongkong, som en del av ämneslärarutbildningen vid Jönköping University. Hon är tvåspråkig med engelska som modersmål och har säsongsjobbat utomlands, bland annat i Alperna. Men valet att flytta till just Jönköping var självklart.   

”Jag gillar att Jönköping är en stor stad med alla de rätta attributen – en fin stadskärna, härlig miljö vid Vättern och ett bra utbud av shopping och restauranger – men ändå liten. Här är mysigt och det är lättare att hitta ett boende här än i Stockholm och Göteborg. Jag kan ta bussen med studentrabatt och hälsa på mina kompisar som pluggar i storstan när jag vill, men jag bor bättre och billigare här i Jönköping.”

Att Jönköping University har en så tydlig internationell profil var avgörande. Amanda uppskattar den internationella miljön i Jönköping och att skolan är en så självklar del av den pågående globaliseringen.

Jönköping University uppmuntrar oss verkligen att utnyttja möjligheten att studera utomlands. ’Klart du ska!’ är budskapet som jag har mötts av ända sedan jag började läsa här. Det vanliga är att högskolorna har ett visst antal platser för utlandsstudier som man får slåss om. Så är det inte här – alla som vill får åka.”

Amanda läser till ämneslärare med inriktning samhällsvetenskap och historia – och hon ser sitt engagemang i Moderata Studenter som en vidareutveckling av sitt samhällsintresse.

 

Ung student framför högskolebyggnad

”Jag gillar ju verkligen Jönköping och kände att jag vill engagera mig mer i kommunen och dess utveckling. Genom Moderata Studenter kan jag vara med och påverka, samtidigt som jag får nytta av min utbildning och kan sätta saker i praktik. Att det är valår gör det hela extra spännande! Dessutom upplever jag att mitt engagemang i Nya Moderaterna ger mig värdefulla kontakter inför framtiden.”

En viktig utvecklingsfråga för Amanda är att få studentkollegorna att välja att stanna kvar i Jönköping efter examen. Här har näringslivet och samverkan mellan företag och högskolan stor betydelse, menar hon.

”I Jönköpings kommun finns många globalt verksamma företag som behöver ny kompetens. Därför är det viktigt att vi skapar bra kontaktytor mellan studenterna och företagen. Vi måste också fortsätta att utveckla Jönköpings attraktionskraft så att det blir intressant att arbeta och bo här även efter studierna. Personligen ser jag bara fördelar med att bo i Jönköping – med dagens kommunikationer och teknologi så kan du vara en del av den internationella gemenskapen utan att behöva bo i en huvudstad.”

För det krävs samarbete och en gemensam vilja att driva Jönköping framåt.

”Det är den viljan och glädjen som jag hoppas på i Nya Moderaterna. Det är en häftig möjlighet att få jobba över generationsgränser och utbyta kunskap och kompetenser. Om vi är öppna och lyssnar på varandra, så kommer vi verkligen att kunna göra skillnad.”

Följ oss på facebook