Våldtäktsmannen får mer i skadestånd än brottsoffret

Den dömde våldtäktsmannen som kidnappade, torterade och våldtog en kvinna i nästan ett dygn i en källare fick 840 000 kronor i skadestånd för att ha suttit frihetsberövad längre än sitt slutgiltiga straff.

Kvinnan fick 3 000 kronor i skadestånd av gärningsmannen. Det var nämligen det enda Kronofogden kunde utmäta från honom, av de 225 000 kronor som kvinnan egentligen skulle få. Gärningsmannens skadestånd är ”fredade” så staten inte kan utmäta dem. Det var inte första gången mannen begått ett liknande brott. Han är även dömd för våldtäkt för att han tillsammans med en annan man brutit sig in i en kvinnas hem, torterat och våldtagit henne.

Straffvärdet på brotten var 10 års fängelse, men efter straffrabatter dömdes han bara till 4 år och 6 månaders fängelse och utvisning av hovrätten. Högsta domstolen sänkte därefter hans straff till 2 års fängelse och utvisning, då man bedömde att han var under 18 år vid tidpunkterna för våldtäkterna. När den slutgiltiga domen kom hade mannen suttit frihetsberövad längre än strafftiden och krävde därför skadestånd.

Våldtäktsmannen är dessutom kvar i Sverige trots att han dömdes till utvisning och skulle ha lämnat landet för länge sedan.

Åtgärder som behöver göras:

  • Fördubbla skadestånden till brottsoffren.
  • Ta bort, eller i vissa fall kraftigt minska, den summa en brottsdömd person kan få i skadestånd för att ha suttit frihetsberövad längre än den slutgiltiga domen.
  • Gör det möjligt att utmäta den ersättning som den dömde personen har fått – till förmån för brottsoffret.
  • Skärp straffen för vålds- och sexualbrott.
  • Slopade mängdrabatter och ungdomsrabatter för personer över 18 år och skärpta straff för dem under 18 år som begår grova brott.

Glöm inte att kika in Moderatkvinnornas Facebook sida i Jönköpings kommun. https://www.facebook.com/Moderatkvinnorna-i-J%C3%B6nk%C3%B6pings-kommun-506170083073481/?ref=page_internal

Information

2021-08-25

Dela artikeln:

Följ oss på facebook